Farmor Gertruds saffranskaka - även kort och gott kallat "Adventskakan" -
är en av de starkaste baktraditionerna i min familj. Vi har ätit den så
långt bak i tiden jag kan minnas och den är ett måste vid första
advent. Den är superenkel att göra och helt enkelt helt gudomlig att förtära.
Mamma fick receptet av en dam vid namn Mona, en av hennes tidigare
arbetskamrater, för flera år sedan och nu är den ett måste vid varje jul.
Tyvärr har jag helt förträngt att fota den, men den är dessutom riktigt fin att se på. Ska fota den så snart jag kan och lägga upp en bild här!
Farmor Gertruds (gudomliga) saffranskaka - "Adventskakan"
8 dl vetemjöl
125 g matfett
3 dl socker
3 dl mjölk
1 påse saffran
1 dl russin
3 tsk bakpulver
Pärlsocker
Kanel
1. Smörj och bröa en rund form.
2. Arbeta ihop mjöl och fett till en grynig massa.
3. Lös upp saffran i lite mjölk.
4. Blanda ihop alla ingredienserna och slå smeten i formen.
5. Strö över kanel och pärlsocker på kakan och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.
Var gärna med i dagens lucka! :D
SvaraRaderahttp://adaras.se/category/julkalender-2012.html
Vinn varje dag fram till jul!