Här kommer receptet till Saffranskakan jag skrev om igår. Saftig, välsmakande och vacker att se på. Perfekt på adventsfikat med jobbet eller när det är dags att tända ett nytt ljus...
Saffransdeg
- 150 g smör
- 50 g jäst
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 5 dl mjölk
- ca 15 dl mjöl
- 1 g saffran
- Russin efter tycke och smak
- 1 st ägg (för pensling)
Kransfyllning
- ca 50 g smör
- 1 dl socker
- ca 200 g mandelmassa
- 2 st äpplen
- 100 g russin
- 100 g mandlar, hackade (till garnering)
- Deg
Börja med att smälta smöret i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sedan sockret. Rör ut jästen i sockret med en träslev tills det blir till vätska. Häll sedan i saltet och rör runt.
-
Häll i mjölken i det smälta smöret. Häll i det
rumstempererade smöret/mjölken i jästblandningen och blanda.
-
Tillsätt sedan hälften av mjölet under omrörning
tills det blir en jämn smet. Tillsätt nu saffran och blanda. (om det
är trådig saffran mortla med lite socker).
- Häll i resten av mjölet lite i taget tills det blivit en jämn och fin det. Låt sedan degen jäsa under en duk tills det jäst till ungefär dubbel storlek.
-
Saffranskrans
Kavla ut degen på mjölad yta. Tag rumsvarmt smör och sprid rikligt över degen. Finhacka äpplena och lägg ut över degen. Ta sedan russinen och sprid ut. Använd en osthyvel och riv mandelmassa över degen. Sprid till sist ut strösocker över hela degen.
-
Rulla ihop degen och fäst vid ändarna så att det
formar en ring. Tryck till degen för att få ut luften och så att den
blir tät. Ta sedan en stor sax och klipp snitt på snedden. Ta om
vartannat och vik åt sidan.
-
Lägg en duk över och låt jäsa i cirka 10 minuter. Pensla sedan kransen med vispat ägg.
- Hacka mandeln på längden och strö över kransen. Ställ in i ugnen på 175 i ca 25 minuter eller tills kransen fått en gyllenbrun färg. Tänk på att gräddtiden varierar från ugn till ugn.
1 kommentar:
Åh det låter ju jättegott, jag ska spara receptet och prova lite längre fram.
Skicka en kommentar