20 december 2012

En grön sistaminutenjulklapp!

En av presenterna i paketet Emelie fick var ett hemmafixat ljus i en frostad glasburk, som jag sedan knutit ett rött hampaband runt. Ljuset var väldigt lätt att göra, det går fort och det är dessutom ett perfekt tillfälle att ta vara på och återanvända alla gamla och små ljusstumpar som finns där hemma!

Du behöver:
Ljusstumpar, rester ur värmeljuskoppar, blockljus, trasiga ljus osv.
Vekar med tyngd - finns att köpa på Panduro för runt 30 kr
En fin glasburk 
Kastrull
Metallburk
Tång

1. Börja med att ta bort skräpet och den brända vekstumpen från ljusen. Själva veken i ljuset kan man ta upp ur det smälta stearinet senare!
2. Rengör en metallburk, typ konservburk, som du kan smälta ljusen i. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll i kastrullen. Placera sedan metallbruken med ljusresterna i det varma vattnet. Undvik att få stearin i kastrullen, det är nämligen lite knepigt att få bort. Låt stearinet smälta i vattenbadet. När allt har smält, fiska upp vekarna ur massan. Burken med stearin kan bli riktigt varm, använd en tång när du ska ta i den!
3. Placera veken i glasburken och häll i stearinmassan så att den täcker metallplattan plus lite till för att fästa veken. Låt det stelna ordentligt. Värm sedan på stearinmassan i metallburken igen och fyll på i burken, men inte ända upp till kanten. Lämna några centimeter till godo och låt stearinet stelna igen - den sjunker nämligen ihop efter ett tag! Upprepa proceduren tills du fyllt glasburken med önskad mängd stearin och ytan blivit plan och snygg.
Om du vill ha ett ljus som luktar gott kan du köpa doftessencer hos tex. Panduro och droppa i!

Inga kommentarer: