21 september 2014

Att inreda till jul

Efter att ha kikat runt på alla pressbilder från det som komma skall i butikerna känner jag mig både nöjd och förväntansfull, men också lite uttråkad. Det är mycket som är sammalika som tidigare år, inga speciella trender som sticker ut. Men, det är just precis så jag ändå vill ha det. Traditioner, återanvändande av det man använt tidigare år och saker från barndomen (vi konsumerar redan så mycket varje jul, tänk om det hade vart nya, stora, trender varje år och vi hade "behövt" byta ut allt varje år.. huh!). Det är så himla skönt att den stora återkommande trenden verkligen är det traditionella. Det är det gammelröda, renskinnen, trä, det vita och det naturligt som tydligt visar sig i butikernas kollektioner. Sedan finns det ju det utstickande också; det orientaliska influenserna från Indiska, det stilrena och kliniska från flera affärer och IKEA's småcharmiga julfix i all sin enkelhet. Rusta som, som vanligt presenterar sin kollektion av galna och färgsprakande julgransdekorationer. Saker som vi redan sett i tidigare säsonger. Det är inte mycket nytänkande, men det är tryggt. Och det finns något för alla smaker.

För min del känner jag mig rätt nöjd med att se på bilderna och inspireras, för att sedan återgå till det som jag känner är julen för mig och som jag redan har runt omkring mig. En av de största skillnaderna i år för min del, är att jag har flyttat hemifrån och helt enkelt inte äger en adventsljusstake, inte äger julgranskulor till en hel gran eller adventsstjärnor till varje fönster. Och visst kan det då vara lockande att slå till på den där dösnygga adventsstjärnan i lila och rött från Indiska, men det gäller att tänka en sväng till då. Kommer det köpet att hålla i längden? Passar den verkligen ihop med resten av det juliga vi äger? Och framför allt - är det jul för mig? Jag kommer nog både tänka igenom mina julinköp i år både en och två gånger, bygga upp en fin samling gjord på eftertanke, kvalitet och hållbarhet/tidlöshet.

En vit, hög adventsljusstake (elektrisk) ska i alla fall inhandlas till matbordsfönstret. Har en klar bild i huvudet över hur jag vill att den ska se ut, så nu måste jag bara research:a och leta fram vart någonstans jag kan hitta den. Och några fina glöggmuggar måste jag hitta. Och till det stora fönstret ska en stor vit stjärna få hänga, men den är det nog något lättare att hitta än staken, haha.

En annan av sakerna som jag gärna vill införskaffa och som dessutom innehåller alla de kriterierna jag skrev om tidigare, är Iittalas adventsljusstake i gjutjärn, Allas. Minns ni att jag suktade efter den för något år sedan? Eftertanken och längtan efter den finns där, den är i bra kvalitet, hållbar, tidlös, traditionell. Enda haken är det lite väl saftiga priset... Men äh, snart hittar jag någon bra anledning till att fira och belöna mig på ;)


Så, vad inspireras jag av i år då? Dessa bilder är helt fantastiska. Jag älskar hur det vita, fräscha och krispiga binds ihop med alla de naturliga inslagen. Själv skulle jag nog välja att addera lite mer rött för att få till den rätta värmen i bilderna, men då i form av mörkt vinröd och inte skrikande klar tomteröd. Varför inte i form av en skål med härliga röda äpplen?

För i slutändan måste man se till husets form och färg i uppbyggandet av julens inredning. I vårt gamla radhus passade den traditionella, röda stilen med tomtar i överflöd och personligt pynt i varje hört perfekt. Och i fönstret passade den lite orientaliska julstjärnan perfekte in! I lägenheten där jag bor nu, hade det bara blivit helt fel. Här är det snarare bilderna här under som passar perfekt.

Mina största råd är alltså att inte hoppa på trender och byta ut allt lagom till varje jul (varken ekonomiskt, miljövänligt eller för den delen - personligt eller traditionellt!) och att tänka efter och låta huset själv vara med och uttrycka sig i hur julens inredning ska vara.

 
 

Alla bilderna är lånade från Pinterest.


3 kommentarer:

Anna sa...

Många fina bilder! Den där ittala ljusstaken hade gärna fått flytta in hos mig med! Klart du måste komma på någon bra anledning att köpa den!

Julpussar sa...

Ett tips om du tycker om Ittalas Allas-ljusstake (den är verkligen superfin!) men tycker att den har en lite för saftig prislapp; Jag har sett den betydligt billigare på ett par av Ittalas outlets runt om i landet det senaste året... Kanske kan vara värt att kolla upp om man ändå är i närheten? :)

Thereses jul sa...


Anna: Visst är de härliga? Det kommer nog helt klart att bli ett köp.

Julpussar: Åh tack så mycket för tipset. Ska faktiskt iväg till en om någon vecka, så då måste jag hålla ögonen öppna :)