8 november 2014

Julens blommor och ett nytt litet liv

Om några veckor kommer den bästa julklappen äntligen att få komma hem till oss. Två ska bli tre och jag längtar så det gör ont! Om tre veckor kommer nämligen vår nya lilla familjemedlem hem till oss - Yodie!


Det finns en heeeel del saker att tänka på när man har hund och katt i juletider. Många sladdar över allt som är toppengott att smaska på, för att inte tala om julgranar och dess pynt eller någon av alla de blommor som pryder våra hem. Eller alla levande ljus...

Speciellt katter och blommor är en kombination där det gäller att se upp. För det mesta så brukar det gå bra. Katter vill ju gärna käka lite på växter och blommor för att få igång matsmältningen, gräs vore ju att föredra, men om inte det finns till hands är det första bästa som gäller.Varningslampor för:
 - Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
- Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
- Julros: Hela växten är giftig.
- Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
- Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
- Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
- Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
- Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
- Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.
Källa: Agria Djurförsäkringar

 De flesta katter brukar dock inte smaska på dem, men tänk på att ställa de utom räckhåll om ni absolut vill pynta med dem i hemmet.

Plastgranar och glitter är inte heller tiptop för en liten kattmage så det gäller att ha lite koll, så att vi alla kan få fira en riktigt härlig jul tillsammans.