11 november 2011

Do They Know It's Christmas?

 "Well tonight thank God it's them instead of you

And there won't be snow in Africa this christmas time

The greatest gift they'll get this year is life

Where nothing ever grows

No rain or rivers flow

Do they know it's christmas time at all?"En julsång med ett av de absolut bästa budskapen i sig. Julen handlar om så mycket mer än att köpa nytt julpynt till hela hemmet varje år för att du tröttnat på det gamla, att köpa presenter till dina nära och kära som i princip aldrig kommer att användas, att köpa mat i mängder som sedan slängs för att ni inte orkar äta upp allt eller har köpt för mycket. Julen handlar inte bara om konsumtion och vem som har det flashigaste ljusbelysningen på huset. Den handlar om gemenskap, att tänka på de som har det sämre, den kristna tron och kärleken till varandra och jorden vi lever på.

Det är givetvis väldigt mysigt att handla fina julklappar till sin familj och sina vänner samt att stå och baka 10 olika sorters kakor och godissorter - det kan jag absolut inte förneka. Men samtidigt som vi har det så bra, massor av mat på bordet och omgivna av folk som älskar oss, så finns det många, många fler som har det värre. Vilken tur då att det faktiskt finns flera olika sätt att hjälpa till i jul, utan allt för stora ansträngningar och uppoffringar!

Via ActionAid kan man köpa diverse olika saker som hjälper till att göra den här världen lite bättre. En get, skolböcker, ett skolår till ett barn, en bybarnmorska eller ett myggnät är 5 exempel på olika gåvor, alla under 500-lappen som gör livet lättare och ger en chans för familjer att komma ur fattigdomen på det södra halvklotet.

Att bli världsförälder hos Unicef, handla i deras gåvoshop eller från deras butik är också sätt att hjälpa. Varje dag dör över 600 barn i mässling. För 40 kr så ger du bort 20 doser som kan rädda liv. Varje dag dör ca 5000 barn på grund av smutsigt vatten och bristfällig hygien. 167 påsar vätskeersättning kostar dig bara 86 kronor...

Det handlar inte om många kronor. Varje köp gör den här världen lite bättre. Det är dessutom en jättebra present till någon man inte vet vad man ska köpa eller att ge som en fin gå-bort-present vid årets glöggpartyn.

Det här inlägget är inte sponsrat.
 

Vilken av de tre BandAid-låtarna är din favorit?
1984 1989
2004 
 

3 kommentarer:

My sa...

2004!

Tomtens Dotter sa...

Bra inlägg!
Tack!

Min favorit är mittenversionen från -89. Jag ÄLSKAR Marti Pellows röst, får gåshud över hela kroppen när han klämmer i med "And there won't be snow in Africa this Christmas" Sen gillar jag Lisa Stansfields röst mycket.

Thereses jul sa...

Själv så gillar jag nog alla tre lika mycket, fast på olika sätt! Den första är ju klassisk, men på den sista finns fler artister jag känner till!