14 oktober 2012

Julen på Österby bruk 2012


Marknaden igår var väldigt mysig och det var roligt att få umgås med likasinnade julälskare. Hösten lös i sin närvaro och överallt låg det gyllene löv utspridda över herrgårdsparken. Jag och min vän Caroline började med att traska upp till herrgården för att spana in den delen först. På vägen dit hör jag ett frustande och... yes! En bit framför oss ser vi två stycken underbara arbetshästar. Tyvärr var det inte riktigt läge att gå fram till dem just då och det blev heller inte av under den tiden vi var där, men ljudet av hästarnas kloppeti-kloppeti-klopp mot asfalten var en rejäl stämningshöjare. Supermysigt!
Carro under grankransen och en sal i juleskrud.
Efter att ha gått igenom marknaden i herrgården slog vi oss ner för en energipåfyllning och fikapaus. Ståndet där fikat såldes var riktigt juligt och bjöd på en hel del godsaker! Skinkmackor med senap, rödbetssalladsmackor, pepparkakor, lussekatter, struvor och julmust var bara några få delar av julutbudet. Men, det fanns ytterligare en liten godbit som både jag och Carro nästan i kör sa att vi ville ha; julsemlor! En saffransbulle fylld av vaniljkräm och så grädde på toppen. Den var riktigt god, men man är ju som man är så i huvudet började jag att analyser hur jag skulle kunna göra för att förbättra den ytterligare ;)


Sedan gick vi med nya krafter mot marknadens höjdpunkt - ladan! Väl inne kikade vi lite på de närmsta hantverksstånden innan vi drog oss mot matavdelningen och provsmakade oss igenom hela utbudet, precis som sig bör. Marknadskonfektyr, tomtesill, rökt lax, tomatmarmelad, salmbärssylt, enbärsmust, marsipancigaretter, ostar i mängder, kalvdans, lingonglögg och finpepparkakor vara bara några av de delikatesser vi fick prova på. Med oss hem fick vi Slottslögg och en julutgåva av Hovsenaps senap med smak av äpple och nejlika. En kryddstark historia som garanterat kommer att bli en hitt i jul för vår del!


Två saker som vi båda saknade var julmusik, som hade kunnat förhöja stämningen ytterligare några snäpp, och det lilla ståndet utanför ladan som förra året sålde pepparkakor och glögg. Dessutom så missade vi tyvärr även den nya versionen av Slottsglöggen med smak av saffran. Den hade nämligen sålt slut dagen innan. Men annars var marknaden en bra och härlig start på julsäsongen även i år!

5 kommentarer:

Svensk Jul sa...

Vad mysig ni ser ut att ha haft det :-)
Jag ska på julmarknad nästa helg ser verkligen framemot det :-D

Helly sa...

oj vad härligt det ser ut! Vilken fantastisk julmarknad!

Tess sa...

Vad härligt det ser ut! :) Kram

Sannas Christmas sa...

Ååååh, julmys! :)

C sa...

Supermysigt!