9 oktober 2012

Lista

Som så många andra bloggar så har även jag gjort Johannas jullista! Tycker det är så roligt och läsa allas svar, inspireras och drömma sig bort till juligare tider. Dessutom så är det roligt för en själv eftersom det får en att tänka till lite. Trevlig tisdag!
 
    Hade du en bra jul förra året?
Det var en riktigt mysig jul! Det kan låta konstigt, men jag hade inte så stora förväntningar på den vilket var en av anledningarna till att den blev så bra - tror jag! Den firades traditionsenligt, men ändå så var den speciell på något sätt som jag inte riktigt vet. Det finns några saker jag kommer ihåg speciellt mycket: som när jag, min mormor och min gammelmormor tog en promenad i den tidiga, men mörka och stjärnklara julaftonskvällen. Det var så mysigt att gå runt där och titta in i husen och se skymtar av okända familjers olika firanden. En paus i vårt eget firande och en stund i eftertanke. Det var nästan som en utomkroppslig upplevelse, haha. När vi kom fram till mina kusiners hus och steg in i värmen så var där fullt av alla våra nära och kära, julmusiken var på, de levande ljusen var tända och julmat i mängder dukades fram på långborden... Magiskt! En annan stund jag minns var riktigt bra och mysig var lite senare på kvällen när allihopa samlades och spelade spel tillsammans, umgicks och skrattade.
·         Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?
På förmiddagen åkte jag, min mamma och min syster till min mormor där vi mötte upp resten av släkten (gammelmormor, våra kusiner, morbror och moster). Efter fika och Kalle-tittande förflyttades firandet till kusinfamiljens hus där vi umgicks resten av kvällen och natten.

·         Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?
Oj... Det finns så många fina minnen att välja bland! Som alla gånger vi barn har stått i fönsterna och väntat på tomten (trots att de vuxna sa att det var timmar kvar, så kunde vi inte låta bli att släcka lamporna och ställa oss i bläcksvart mörker för att spana efter tomtens lykta i fönsterna), alla jular vi firat i Skogsvik och känslan av att vakna tidigt, tidigt på julaftons morgon och hitta julstrumpan i fotändan av sängen och veta att det är en Speciell dag... Jag måste nog ta och skriva ett inlägg om detta lite senare för jag märker att ju mer jag tänker på det, desto mer kommer jag på ;)
 
·         Vilket är ditt värsta barndoms-julminne? FRÅGA
Mitt värsta minne... Svårt, men det måste nog ha vart det året då det blev strömavbrott mitt på förmiddagen när all julmaten skulle slutfixas plus att det var snökaos ute och släkten skulle hämtas, men vägarna var täckta av snö och bilköerna långa. Allt ordnade sig tillslut, men lite oroligt var det för en 8-9-årig Therese!
·         När slutade du tro på tomten?
Jag vet inte riktigt, rädd var jag i alla fall för honom!
·         Vad är det godaste du har ställt ut till tomten på julafton?
Risgrynsgröt. Och varje gång fick jag några mandlar tillbaka... Provade med havregrynsgröt en gång, men det var inte lika uppskattat! Brukade dock inte ställa ut det på julafton utan under december.

·         Ger du något till välgörenhet etc under julen?
Inte mer än vanligt nej.

·         När julhandlar du?
Julmaten är det egentligen mamma som styr mest ikring och den brukar inhandlas någon vecka, några dagar, innan julafton. Julklappar det fnular jag på hela året i princip och ser jag någonting passande så köper jag det oavsett om det är mitt i sommaren eller två dagar innan julaftonen.
·         Hur dags vaknar du på julafton?
Runt niotiden kanske.

·         När äter ni julmat?Fika gör vi lagom till Kalle och efter det beger vi oss som sagt var till nästa hus, där de sista fixet görs klart innan vi slår oss ner för julmiddagen.
·         Hur dags öppnar ni julklappar?
Efter att julmaten är uppäten och undanplockad.

·         Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?
Svårt! Har fått så många fina presenter genom åren, men en av de jag minns bäst måste vara mitt kamerastativ som jag fick av mormor och Allan. Jag kommer ihåg att jag började gråta av glädje, haha!

·         Hur brukar din stad/by/kommun julpyntas?I "samhället" brukar det finnas en medelstor granbock (som inte bränns upp!), träden kläs i vackra ljusslingor och på torget finns en stor, stor gran. I "Sveriges äldsta stad" kläs stora gatan med girlanger och butikerna pyntar framför sina butiker. Lyktor, små granar och girlanger skapar en underbar julstämning! För att inte tala om den mysiga julmarknaden som varje advent förhöjer julstämningen ytterligare...
·         Hur länge är du ledig vid jul?
Det får vi se! Spännande, spännande... Tror dock att det kan bli en hel del jobb, men det tackar jag inte nej till!
·         Hur länge efter jul har du kvar din julgran?
Tills vi tröttnar på det :P
·         Har du någon gång firat jul utomlands?
Nej och det vill jag inte göra heller!

·         Har du någon gång gjort egna julkort?
Mja, bara via mail och kanske när jag var yngre.

·         Tycker du om att sjunga julsånger?
Jag älskar att sjunga julsånger! Vem vet, det kanske dyker upp någonting här på bloggen om jag vågar.. ;)

·         Vem vill du helst fira jul med utöver familjen/släkten?
De människor jag älskar och som också jag älskas av. Människor jag bryr mig om helt enkelt.

·         Om du fick tio miljoner, hur skulle du fira jul då?
Jag skulle nog ge bort lite extra fina presenter, skänka bort ännu mer till välgörenhet och bjuda mina vänner på en nyårsresa. Sen skulle jag skulle boka in tjocka släkten på ett härligt julbord på någon fin herrgård också! Men själva julafton skulle ändå firas på vanligt sätt.

·         Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?
Det är min lilla hemlighet det ;)

·         Tror du att vi får en vit jul i år?
Ja, såklart! *positivt tänkande*

    Vad vill du att tomten ska ha med sig för julklapp till dig?
Resor, lycka, böcker och en löparklocka!

1 kommentar:

Emelie sa...

Så roligt att läsa dina svar :)