16 oktober 2012

Satsumas, clementiner och mandariner - höstens och vinterns små gyllene bollar!


Satsumasen/arna har börjat dyka upp i butikerna under de senaste veckorna. Fick smaka en bit från ett av barnen på jobbet, men OJ så sur den var. Började fundera lite på när det egentligen är säsong för dem eftersom de redan har börjat säljas, men fortfarande är lite sura av sig. Kikade upp det lite snabbt och under tiden oktober-januari är det bara att smaska på av de gyllende bollarna. Näst följade fråga som dök upp i huvudet var: vad är det egentligen för skillnad på satsumas, clementiner och mandariner?

Jo, alla tre tillhör släktet mandariner, småcitrus, som är en underkategori till apelsinen. I släktet mandariner hittar man mandariner, clementiner, satsumas och tangariner. Clementiner är en apelsin/pomeran-korsning utan några kärnor. Den är lite större än de andra småcitrusarna och är riktigt saftig. Från november till mars är det säsong för dessa. Satsumasen har ett tunnare och slätare skal, är mindre och är även den kärnfri. Söt, mild och saftig är kännetecknen för denna. Tangarinen är som en rödaktig, liten apelsin och den säljs det inte så mycket av i Sverige. Bortsett från de små skillnaderna så är det smaken som skiljer dem åt. Min favorit är i alla fall helt klart satsumasen. Men mandarinen då? Jo, den innehåller så mycket kärnor att den helt enkelt har ersatts av clementinerna och satsumasen. Den hittar man i stället på burk nuförtiden.

Nu ska jag ut i naturen och springa en runda. Sedan ska jag ner på byn och se om jag kan hitta saffransrisifruttin och tidningen Isabellas julnummer som släpps idag. Och ett gäng med härliga satsumas såklart!

Källor: 1 2 3 4

Inga kommentarer: