22 oktober 2011

Mozartkulor

Tack för alla tips och tankar kring hur man gör de bästa och godaste Mozartkulorna. Kan ju passa på att säga att det vattnas riktigt ordentligt i munnen när jag har läst igenom era tips och letat recept. Är riktigt sugen på att göra dem här och nu - har inte lust att vänta tills December!

Källa
Sofias tips var att göra små och inte för stora kulor eftersom de då blev så mäktiga. Lina skriver att de egengjorda Mozartkulorna är mycket saftigare och godare än de köpta samt att det är viktigt att använda sig av bra ingredienser. Gärna Lindt's eller Odense's 70% mörka choklad och nougat. Bella skriver att hon helt enkelt bara skär ut små bitar av nougat och lindar in dem i mandelmassan. När hon sedan doppar dem i choklad tycker hon att de blir sjukt fula men också jäkligt goda. Johanna tycker att de hon har gjort själv inte alls har blivit lika goda som de hon har köpt i butiken. Tyra tipsar om att bara använda sig av riktigt bra ingredienser. En skvätt congac i mandelmassan passar fint till de lite äldre och för de yngre eller de som inte gillar mörk choklad kan den med fördel bytas ut mot ljus.

Och såhär brukar Jul i laloand göra sina Mozartkulor:
"Jag brukar blanda i någon smaksättning. Kanske whiskey eller bailys till vuxna. Eller rivet apelsinskal eller så gör jag nougatkulor inuti marsipanen.

När jag rullat - även här rätt små kulor- så får de stelna till i kylen eller frysen innan doppning.Om du använder en bricka med smörpapper på så ha bricken ute/i frys innan så den är kall så chokladen stelnar fort.

Jag ser till att ha ganska mycket choklad i vattenbadet och så pyttelite cocosfett - bara för att få chokladen lite tunnare. Sen är det rätt lätt att ha en tandpetare i dem och "ösa" dem med smält choklad och sätta ner. Alternativt "rula i choklad" med två gafflar så det får rinna av lite överflödig choklad innan du sätter dem på bakpapper. De kan bli lite platta i botten - men sätt dem i formar så syns det inte. Är man avancerad kan man ösa dem två gånger med choklad - men låt den stela mellan gångerna. Lycka till!"

3 kommentarer:

Tess sa...

Hoppas de blir riktigt bra nu då, när du fått så många tips :) Själv är jag inte så glad för mozartkulor, men blev ändå sugen på att pröva att baka nu. Finns ju alltid andra som kan käka dem:)

Lisas Vinterland sa...

Himlar vad gott det såg ut på bilden! =)

Anonym sa...

Jag bara ÄLSKAR mozarkulor. Disaronno ska det vara massor av i mandelmassan :-)