24 november 2012

Julbloggsträffen

Vid 14.45 möttes vi upp utanför Skansens grindar. Där mötte våra "guider" Maria och Christina upp oss i traditionsenliga kläder från början av förra århundradet och vi började traska upp mot Skansens julverkstad. Där bjöds det på varm god dryck och så berättade Skansens julgeneral om marknaden som nästa år fyller hela 100 år!  Luciafirande i dagarna tre och massor av musik och sång är bara några av alla de inslagen som tillsammans skapar den magiska stämningen.
Därefter fick vi träffa på två underbara damer som berättade i princip allt som är värt att veta om ljus och ljusstöpning. Vi fick även prova på att doppa ljusen i massan - i en nigande rörelse, fotade massor och så fick vi med oss söta små "bulljus" hem.
Efter det gav vi oss iväg på en vandring genom ett mörkt Skansen till den plats där julmarknaden, som startar idag, håller till. Vi hälsade på i några av bodarna där det fortfarande förbereddes inför marknadsdagen därpå och så besökte vi ladan där Skansenbutiken Logen huserar. Där inne fanns det väldigt mycket fint och vi alla kan nog intyga att det kändes ganska så lyxigt att vara där inne helt själva...
Sedan besökte vi den varma Glashyttan och spanade in när vackra glaskulor tillverkades och shoppade lite mer!

Vid det här laget började nog vi alla känna oss lite hungriga och vi tog oss ner för rulltrappan, som för övrigt är Sveriges första, ner till Gubbhyllan. Där möttes vi upp av KC Wallberg som bland annat driver just Gubbhyllan och dessutom är en riktigt passionerad "matnörd". På Gubbhyllan används bara råvaror enligt säsong och de verkar för naturlig mat utan tillsatser. Ett ställe helt i min smak helt enkelt! KC berättade för oss om hur man på bästa sätt gör korv och givetvis så fick vi själva vara med och... "förlösa" själva korvarna. Helena och Erica , var snabba att dra på sig skyddshandskarna för att hjälpa till. Vi andra var lite mer tveksamma till det hela, inte minst jag som inte äter kött.
Efter det var det dags för mat! Vi visades in i ett fint rum där ett långbord stod uppdukat. Tillsammans med mörkret utanför, ljusen i fönstren och hyacinterna på bordet skapades en härlig stämning. Maten serverades - älgkorv, blandade rotfrukter och en senapsröra - och kamerorna åkte fram i äkta bloggstyle! Det märktes att det var ett helt gäng med bloggare i rummet... Och vad vi drack? Julmust såklart!
Efter allt detta toppades dagen med en finfin och välfylld goodiebag.. Stort tack till er tjejer som drog ihop och ordnade med allting för den här toppeneftermiddagen och kvällen!

Nu till något tråkigare: jag tror att min kamera håller på att gå sönder. Den blir allt mer känslig för ljus, oavsätt vilket objektiv jag har... :/

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad trevligt att läsa! Låter som en toppendag :)

Jessica sa...

Härligt! Hoppas du fick något annat än älgkorv bara ;)

Emelies Christmas sa...

Åhh så roligt det verkar ha varit :)

Svar: kul att du också ska på vernissagen :)

Johanna sa...

Oh, vad trevligt ni verkar ha haft det! Önskar att jag hade haft möjlighet att vara med!!!

Maries strålande jul sa...

Tack igen för hjälpen att komma på rätt tåg!

Tomtenissan sa...

Ser jättemysigt ut.