3 november 2012

Test: bästa saffranssorten + lyxiga saffranslängder (recept)

Snart börjar det bli dags att baka saffransbullar, lussebullar, lussekatter, adventskakor, saffransbiscotti och allt annat gottigt innehållande saffran. Men vilken sort är egentligen den bästa? Här kommer ett klipp från SVT1´s tvprogram Plus där tre olika sorters saffran testades: Santar maria, Apotekarens och Antonio Sotos, hela pistiller. Kolla in klippet nedan för att se vilken sort som vann! (eller så fuskar du och spanar in resultatet i längst ner i inlägget)

 Funkar det inte att se klippet? Här nedan finns en länk till sidan:
http://www.svtplay.se/klipp/539076/plus-smaktestar-saffran/?tab=undefined&sida=1


Passar på att bjussa på receptet till saffranslängderna som Roy bakar i klippet.

Roy Fares lyxiga saffranslängder
5 st

Fördeg
500 g mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl (8,5 dl)

Deg
150 g smör - rumstempererat
170 g strösocker
2 g salt (2 krm)
320 g vetemjöl (5,5 dl)

Pensling & garnering
1 st ägg

Gör så här:
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Blanda det vetemjöl och jäst. Kör ihop till en fin fördeg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5-7 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna ca. 10 -15 min. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer.

Dela degen i fem lika stora bitar (300 g) och dela sedan varje bit i tre bitar (100 g). Rulla ut lagom långa längder av varje bit och fläta ihop tre bitar till en längd. Låt sedan jäsa under duk i 40-50 min.

Sätt ugnen på 220 grader, sänk direkt värmen till 200 grader när du sätter i bullarna, grädda i cirka 10 min. Ta ut ur ugnen och pensla på ett tunt lager med ägg direkt så får du super fina och glansiga bullar.

----
Bäst i test enligt folket:
1. Santa maria, 35 röster
2. Apotekarens, 33 röster

3. Antonio Sotos, 30 röster


Bäst i test enligt Roy Fares:
Antonio Sotos!

2 kommentarer:

Victorias Jul sa...

Nu blev jag sugen på saffransbullar

Alexandras jul sa...

jättekul klipp=) det var bra att veta=)