3 november 2012

Amerikansk pumpapaj


 I torsdags bakade jag Amerikansk pumpapaj på innehållet från pumpalyktan som skars ut dagen innan. Resultatet blev en något rinnig, men god och väääldigt söt paj. Det var första gången jag bakade det och när en vän till familjen (amerikanska) fick höra det, blev hon helt till sig. Pumpapaj var nämligen hennes favoritbakverk! Så när pajen var klar åkte vi hem till hennes familj för att fika och umgås. Lite lagom nervös var jag när hon smakade den eftersom hon var uppväxt med pajen, men jag hade inte behövt oroa mig. Hon älskade den och sa att den möjligtvis var lite för rinnig i konsistensen, men att det var precis de rätta smakerna. Helt klart godkänt alltså!

Pajen luktar underbart, ger en härligt liten hint om julen och passar perfekt såhär i allhelgonatider. Prova!

American pumpkin pie
Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
125 g ister, smör eller margarin
2 msk iskallt vatten 

Till fyllning: 3 ägg
300 g pumpa
2 1/2 dl strösocker
1 1/4 dl lönnsirap
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kardemumma (ingefära i originalreceptet!)
1/2 tsk mald muskotnöt
1 kryddmått salt

GÖR SÅ HÄR:
Hacka fett, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt iskallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt pajdegen vila en stund i kylskåp.

Skala och ta bort kärnor från pumpan. Dela den i bitar som kokas mjuka i lättsaltat vatten. Mosa pumpaköttet med elvisp eller potatisstöt. Låt svalna.

Kavla ut och klä en pajform med degen. Nagga degen i botten med en gaffel och förgrädda cirka 8 minuter.

Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.

Fördela fyllningen i pajskalet. Hacka och strö pekannötterna över fyllningen. Grädda pajen cirka 35-40 minuter i 175 graders ugn. Servera pajen kall med vispad grädde.

Receptet kommer härifrån och bilden hittar ni här


1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande, får testa den nästa år :)