18 november 2012

Saffranstryffel - snarare saffransklet!

Två veckor till advent och 12 dagar till December... Det närmar sig!

Min söndag bjuder på julmarknadsbesök vid Steninge slott och bio med en gammal vän. Samt att försöka lista ut vad i helskotta som gick fel när jag gjorde Saffranstryffeln igår... Själva tryffeln väldigt lös även efter de 3 timmarna i kylskåpet och fick därför stå i frysen över natten. Då blev den förvisso hård, men den smälte så fort man tog i den för att rulla bollarna. Tillslut fick jag ihop ett gäng och körde in dem i frysen igen och ja.. Ni ser ju själva slutresultatet här under. Smeten var god i alla fall ;)

Om någon har en aning om vad som skulle kunna ha gått fel får ni gärna höra av er! Eller ännu hellre - om någon har ett superrecept på Saffranstryffel, får ni gärna dela med er av det.

Saffranstryffel
ca 20 st
3/4 dl vispgrädde
0,25g saffran
200 g vit choklad
25 g smör
1/2 tsk cognac

Koka upp grädde och saffran, dra av från värmen innan det kokar.

Rör ner den finhackade chokladen i grädden.

Rör i smör och cognac. Fortsätt röra tills tryffelsmeten är helt slät.

Låt stelna i kylskåpet runt 3 timmar.

Rulla sedan till kulor och rulla i florsocker eller socker.

2 kommentarer:

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Jag har haft svårt att lyckas med vit tryffel. Mycket enklare att lyckas med ljus eller mörk RIKTIG choklad.

Men däremot gjorde jag praliner med gjutna skal, och då gör det ju inget om fyllningen är lös - snarare tvärtom...

Testa detta recept, men byt ut kardemumman mot saffran? Eller kör ditt recept på fyllningen... http://tomtensdotter.se/2012/october/vita-chokladpraliner-med-kardemumma.html

GRATTIS till jobbet, gud vad roligt! Och vad snabbt det gick :-)

E sa...

Bra jobbat Tesslan ;)